Alweer vijf jaar geleden heb ik de keuze gemaakt om het roer - bij toen nog RJ Networks en RJ Beveiliging - volledig om te gooien. Via een van onze vaste partners, een elektrotechnische opdrachtgever, ben ik in contact gekomen met het trainingsinstituut ARPA in Veldhoven. Tijdens een kennismakingsavond kreeg ik het inzicht dat je een bedrijf ook anders kunt (aan)sturen.

Door je medewerkers in een lerende organisatie meer vrijheid en verantwoordelijk te geven, ontwikkelen ze zich uiteindelijk veel beter. ARPA heeft hiervoor een speciale training ontwikkeld en in 2015 heb ik mijzelf ingeschreven voor de 4-jarige training Master in Business Learning (MBL).

Vanaf dat moment is er heel veel veranderd. Zowel persoonlijk als zakelijk ben ik van ‘in mijn bedrijf’ naar ‘aan mijn bedrijf’ gaan werken. Op basis van Lean-methodieken waarmee ik iedere dag kan leren en innoveren.

In 2015 bestond RJ Networks en RJ Beveiliging uit twee bedrijven met elk hun eigen afdelingen: verkoop, calculatie, werkvoorbereiding, uitvoering en administratie. Als eerste stap heb ik de afdelingen verkoop, calculatie, werkvoorbereiding en uitvoering samengevoegd. Toen zijn er meerdere teams ontstaan: twee teams met hun focus op datanetwerken en glasvezeltechniek en één team met de focus op beveiliging.

Elk team is zelf volledig verantwoordelijk voor verkoop, werkvoorbereiding, inkoop, projectbegeleiding, resultaat, kwaliteit, medewerker- en klanttevredenheid.

Voor mij betekende dat toen heel veel loslaten en alle vertrouwen geven aan je medewerkers. Geen offertes meer afronden en me niet meer bemoeien met de verkoop en uitvoering. Dit is voor een directeur die overal wat van vindt bijzonder moeilijk . . .

Met vallen en opstaan

Persoonlijk vergelijk ik het bouwen aan een zelfsturende organisatie met het leren fietsen van je kinderen.

Ik weet nog goed hoe ik mijn zoontje heb leren fietsen. Hij reed al een tijdje rond met zijwieltjes en deed zijn best om wat sneller te fietsen, maar de zijwieltjes beperkte hem zowel in de snelheid als in het bochtenwerk. Dus op een dag vind je het mooi geweest en demonteer je de wieltjes en wordt het tijd dat hij zelfstandig leert fietsen.

De fiets gaat mee naar buiten, maar de kleine man wil het eigenlijk niet zonder zijn vertrouwde zijwieltjes proberen en is bang om te vallen. Je stelt hem gerust en zegt dat je hem gaat helpen. Je loopt mee en houdt zijn zadel vast en soms laat je het zadel heel even los maar dan volgt er direct een onverwachte slingerbeweging. Dan pak je hem snel weer vast. Na diverse sprintjes en een beetje moe laat je uiteindelijk het zadel los. En wonder boven wonder fietst hij al zigzaggend zonder enige hulp zijn eerste meters. Het gaat goed tot dat hij in de gaten heeft dat papa hem niet meer ondersteunt en al slingerend belandt hij dan met een smak in de tuin van de buren.

Laten zien dat je trots bent

En nu komt het grote verschil met het bedrijfsleven! Ik loop naar de kleine en geef hem een knuffel en complimentjes dat hij het zo goed heeft gedaan en ik trots op hem ben dat hij zijn eerste meters zelfstandig heeft gefietst. En vertel ook dat het papa zijn schuld is dat hij nog niet goed heeft uitgelegd hoe hij moet remmen en stilstaan. Ik veeg de tranen van zijn gezicht en vraag of hij het nog een keer wil proberen.

Leermomenten

Leren van je fouten is het waardevolste wat er is. Wij hebben met onze teams de afgelopen jaren heel veel fouten gemaakt en dat heeft behoorlijk wat pijn en geld gekost. Maar omdat wij ervan hebben geleerd heeft het ons nog veel meer opgeleverd. Ik spreek tegenwoordig dan ook over leermomenten i.p.v. van fouten.

In 2016/2017 hebben wij naast zelfsturing onze focus gelegd op multi-inzetbaarheid en wederom een belangrijke wijziging doorgevoerd

De bedrijven RJ Networks en RJ Beveiliging hebben wij samengevoegd tot één bedrijf: RJ Networks & Security. Tegelijk zijn we alle medewerkers breed gaan opleiden in zowel data- als beveiligingstechniek. Met als resultaat dat zij op dit moment allemaal beschikken over volledige kennis van data en beveiliging en niet afhankelijk zijn van anderen in de organisatie.

Elk team kan een project van A tot Z volledig zelfstandig oppakken en is ook verantwoordelijk voor de medewerkers- en klanttevredenheid. Je mag het vergelijken met een onderneming binnen een onderneming. Onderling heerst er een gezonde competitie onder de teams. Maar er is geen sprake van concurrentie, omdat de teams zich op verschillende marktsegmenten richten.

De juiste keuze

Mijn rol als directeur is de afgelopen jaren erg veranderd en dit is niet altijd eenvoudig omdat je heel veel moet loslaten. Gelukkig kun je hierdoor wel tijd vrijmaken voor andere zaken. Een van mijn wekelijkse activiteiten is het bezoeken van een specifiek project.

Tijdens zo’n bezoek word ik door de monteurs ter plaatse rondgeleid. Zij laten mij vol trots zien waarmee ze bezig zijn en ik stel ik ze vragen over wat er allemaal speelt.

Als ik dan die trotse gezichten en mooie installaties zie weet ik dat ik vijf jaar geleden de juiste keuze heb gemaakt!